Primul contract de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență din țară a fost semnat de primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Ancuța Belu. Mai exact, este vorba despre contractul de finanțare care vizează renovarea corpurilor de clădire din cadrul Liceului Teoretic Mihail Kogălniceanu. Valoarea proiectului este de 15.478.862,07 lei.
Este o veste extrem de îmbucurătoare, atât pentru locuitorii comunei, cât și pentru județul Constanța cu atât mai mult cu cât proiectul a fost depus destul de recent, iar volumul de muncă depus, astfel încât acesta să fie redactat întocmai, a fost unul imens.
A fost cea de-a 19-a cerere de finanțare depusă la nivelul țării, odată cu deschiderea apelului.
Mai exact, Primăria Mihail Kogălniceanu a depus cererea pe Componenta C5 – Valul Renovării, ]n data de 1 aprilie, la ora 10.11.
„Proiectul nostru face parte din prima cerere de finanțare din PNRR. Domnul ministru ne-a spus că proiectul nostru nu a avut nevoie de niciun fel de clarificare, a fost perfect, ceea ce nu poate decât să ne bucure”, a declarat pentru Ziarul Amprenta primarul comunei Mihail Kogălniceanu., Ancuța Belu.
Este primul dintre cele șapte proiecte care au fost semnate și care nu au avut nevoie de modificări.
Primăria comunei Mihail Kogălniceanu mai are depuse și alte proiecte proiecte prin PNRR, care la acest moment sunt în evaluare.
„Fiecare proiect de finanțare câștigat de primari este un pas pentru o viață mai bună și o dovadă de implicare, respect față de cetățeni. Adevăratele proiecte se fac cu o muncă dedicată, nu pe rețelele de socializare. Mă bucur că Anca, colega noastră din Mihail Kogălniceanu, este prima care a semnat un astfel de contract!”, a scris, în urmă cu puțin pe pagina de socializare, președintele PNL, Bogdan Huțucă.
Primele 7 contracte din România, finanțate din Planul National de Redresare și Reziliență, în valoare de peste 92 milioane de lei, au fost semnate, astăzi, de ministrul dezvoltării, Cseke Attila, în prezența prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă.
Contractele de finanţare semnate astăzi, în afara celui care viza comuna Mihail Kogălniceanu sunt următoarele:
• renovarea integrată a corpurilor de clădire C1 şi C2 ale Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din comuna Mihail Kogălniceanu (jud. Constanţa) – 15.478.862,07 lei;
• reabilitarea şi modernizarea Şcolii gimnaziale Băcel dincomuna Chichiş (jud. Covasna) – 2.692.694,26 lei;
• reabilitarea, modernizarea şi dotarea sediului Primăriei din comuna Bârca (jud. Dolj) – 6.233.394,48 lei;
• renovarea integrată şi consolidarea sediului Primăriei din comuna Brebeni (jud. Olt) – 2.676.339,86 lei;
• reabilitarea şi eficientizarea termică a clădirii Primăriei din municipiul Fălticeni (jud. Suceava) – 6.784.047,70 lei;
• renovarea integrată a Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” Bacău – 29.680.208,66 lei;
• creşterea eficienţei energetice a sediului administrativ al Consiliului Judeţean Satu Mare – 29.251.177,16 lei.
Ministrul dezvoltării, Cseke Attila, a precizat că în perioada 1 aprilie – 30 mai 2022, au fost depuse peste 1.437 de cereri de finanţare, iar fondul total de peste 2 miliarde de euro a fost accesat integral şi depăşit.
După cum este cunoscut, prin Componenta C5, ţara noastră beneficiază de fonduri pentru eficientizarea energetică, asigurarea siguranţei seismice şi la incendiu a 4.333 blocuri de locuinţe şi clădiri publice. Ministerul asigură şi o supracontractare cu 30% a acestor fonduri, în vederea accesării integrale de către România a finanţării europene.
Termenul estimat pentru finalizarea etapei de verificare este 31 iulie 2022.