”Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell -

23.4 C
Constanța
sâmbătă, septembrie 23, 2023

ultima oră

POLITICĂ – Fără penali în funcțiile locale. Proiectul USR, adoptat de Parlament

Persoanele condamnate definitiv nu vor mai putea candida și nu vor mai putea fi...

Ultimile Articole

Top 5 greșeli comune în amenajarea livingului și cum să le eviți

Atunci când vine vorba de design interior, transformarea unei idei în realitate poate fi o provocare. Cu toate acestea, cu un plan...

Cum tehnologia ne ajută să menținem relații la distanță, profesional și personal

În era digitală în care trăim, tehnologia a devenit o parte indispensabilă a vieții noastre. Ne înconjoară în fiecare aspect al existenței...

Cum pot micile afaceri să profite de noutățile tehnologice

Trăim într-o eră a tehnologiei avansate, iar influența sa se face simțită în toate aspectele vieții noastre. De la telefoanele inteligente și...

De la plictisitor la fabulos: reamenajează-ți sufrageria în 5 pași simpli

Când vine vorba de mobilier sau decorațiuni, optează pentru materiale reciclate sau produse local. Nu numai că acestea sunt mai prietenoase cu...

Construirea stadionului „Gheorghe Hagi” din Constanța, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de azi

 

Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de astăzi se află proiectul de hotărâre care vizează aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Construire stadion «Gheorghe Hagi», strada Primăverii nr. 2-11, municipiul Constanţa, judeţul Constanţa”.

Proiectul este realizat prin Compania Naţională de Investiţii „C.N.I.” – S.A.

Finanţarea obiectivului de investiţii se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, din bugetul local al unității administrativ-teritoriale municipiul Constanța, precum și din alte surse de finanţare legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

Investiția include realizarea următoarelor:
 • Construire Stadion „Gheorghe Hagi” cu capacitatea de 18.000 locuri;
 • teren de antrenament pentru fotbal și atletism (pista cu 6 culoare) cu o tribuna de capacitatea cca. 1.000 locuri;
 • Clădire de vestiare pentru antrenament;
 • Amenajări exterioare – accese, promenada, alei, drumuri si plaforme, retele de utilități; împrejmuire, amenajări peisagere, etc.;

Stadionul „Gheorghe Hagi”, se compune din urmatoarele zone de activitate:

 • zona jucătorilor şi oficialilor (arbitri, însoțitori etc.);
 • zona spectatorilor și a spectatorilor VIP și VVIP;
 • zona reprezentanţilor mass-media – jurnaliști, comentatori TV și radio, etc.;
 • zona personalului tehnic – stewarzi, forțe de securitate și personalul auxiliar (majorete, copiii de mingi și players escorts etc).

Principalele zone funcţionale și cerințe vor fi stabilite conform reglementărilor UEFA pentru asigurarea cerințelor de clasificare UEFA 4 (nivel maxim), cele mai importante elemente de dimensionare fiind următoarele:

Terenul de joc va avea dimensiunile: 105 m lungime şi 68 m lăţime, cu minim 1- 1,5m perimetral. Incinta terenului, respectiv terenul de joc şi distanţele de siguranţă până la tribune va fi de minim 120 x 80 m.

Suprafaţa de joc va fi din gazon natural, (însămânțat sau în rulouri), în sistem hibrid (țesut sau rulou), dotat cu instalație de udare, drenaj și sistem de degivrare/încălzire.

Investiția include zonele de parcare pentru jucători şi oficiali, precum şi pentru VIP, un spaţiu de parcare pentru cele 2 autocare ale echipelor şi 10 autoturisme ale oficialilor, precum și un spaţiu de parcare de minim 150 de locuri pentru VIP-uri.

Capacitatea stadionului va fi de minim 18.000 de locuri, cu urmatoarele categorii de spectatori: public general, spectatori VIP, persoane cu dizabilități, reprezentanți presă (scrisa si radio-TV), și va fi structurat și dotat astfel: tribune, locuri şi facilităţi pentru spectatori; sector rezervat suporterilor echipei vizitatoare; spațiu pentru accesul şi ieşirea publicului; căile de acces pe stadion; sistemul de iluminat de urgenţă; sistemul de sonorizare şi comunicare cu publicul; instalaţiile sanitare pentru spectatori; puncte de prim ajutor pentru spectatori; facilităţile pentru spectatorii cu dizabilităţi; zona rezervată VIP-urilor şi invitaţilor cu cel puțin 1500 de locuri acoperite, dintre care 100 de locuri trebuie rezervate echipei vizitatoare; camera de control (punctul de comandă); sistemul de televiziune cu circuit închis; sistemul de acces a spectatorilor prin porţi de tip turnichete.

Zonele de parcare pentru spectatori sunt asigurate de jur împrejurul stadionului pe o rază de maximum 1 km.

Numărul de locuri de parcare pentru autoturisme este de circa 10% din capacitatea stadionului (1800 locuri). De asemenea, trebuie asigurate locuri de parcare pentru cel puțin 30 de autocare pentru suporterii echipei oaspete. Investiția include asigurarea unei zone aferente structurilor de siguranță, incluzând spații pentru forțele de poliție, sală pentru adunarea și instruirea personalului, spații pentru depozitarea obiectelor interzise în complexul sportiv, centrul de control-comanda, spațiul pentru pompieri, spațiul pentru adunarea și instruirea oamenilor de ordine (stewarzii).

În plus față de funcțiunile de bază, cu destinație sportivă, clădirea stadionului urmează să integreze și o serie de funcțiuni complementare care sunt considerate necesare pentru viitoarea exploatare a construcției:

 1. Săli de antrenament – atletism indoor, squash/tenis de masă și fitness, amplasate sub tribuna Est, cu spații anexă și cu suprafața estimată de cca. 3.000 mp.
 2. Centru de conferințe – compus din două săli de conferințe cu capacitatea de cate 200 locuri fiecare și cel puțin 6 Săli cu capacitatea mai redusa 20-40 locuri și spații conexe. Suprafața minimă estimată este de cca. 2.000 mp;
 3. Spațiu expozitional – muzeul clubului, cu suprafața estimată pentru această funcțiune va fi de 500-800 mp, fară să fie limitativ.
 4. Spații administrative. Se vor amenaja două zone administrative pentru administrația complexului sportiv și pentru clubul Farul, de cel putin 350 mp fiecare (inclusiv spații anexă – grupuri sanitare, circulații etc.).
 5. Spații comerciale – magazine de suveniruri, articole sportive și altele, pe o suprafața construită estimată de aproximativ 800 mp.
 6. Spații de alimentație publică – baruri, cafenele, restaurante, fan-club etc.. pe o suprafață construită estimată de aproximativ 1.500 mp.

Terenul de antrenament fotbal și atletism va avea 6 culoare de alergare cu o tribună acoperita pe latura Sud, cu capacitatea de cca. 1.000 locuri. Terenul de antrenament este compus din terenul sportiv propriu-zis, pentru competiții, jocuri și antrenamente de atletism și fotbal și tribuna cu 6 rânduri de gradene, acoperită pentru spectatori. Suprafețele de antrenament și competiție vor fi conform standardelor nationale (FRA) si internationale (IAAF).

Complexul va fi asigurat cu toate utilitățile și instalațiile necesare funcționării, incluzând: instalații electrice, instalații termice si ventilare, instalații de desfumare, instalații de stingere incendiu, instalații sanitare, instalatii electrice curenți tari, instalatii electrice curenți slabi, sistemul de supraveghere video.

Se vor realiza urmatorele lucrări de amenajari exterioare:
 • sistematizare verticală – construcția de drumuri, alei și platforme;
 • realizarea de rețele exterioare de utilități – instalație electrică, instalații sanitare apă-canal;
 • realizarea de amenajari peisagere – gazonari, compoziții peisagere, plantări de arbuști și arbori, bazine de apa etc.;
 • realizarea de obiecte urbane – mobilier urban, statui sau instalații artistice; elemente de signalectica (informare-orientare) și de publicitate – panouri luminoase/neluminoase, catarge de steaguri;
 • realizarea împrejmuirii terenului pe laturile dinspre nord.

Durata de proiectare a obiectivului de investiții este de 7 luni. Durata de execuție a obiectivului de investiții este de 21 luni.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei va asigura finanțarea cheltuielilor aferente realizării obiectivului de investiții prin Programul național de construcții de interes public sau social derulat de

„C.N.I.” – S.A. în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 25/2001 privind înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii „C.N.I.” – S.A., aprobată cu modificări prin Legea nr. 117/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

UAT Municipiul Constanța va finanța, conform legii, cheltuieli în sumă de 6.009 mii lei pentru amenajarea terenului, amenajări pentru protecția mediului și aducerea la starea inițială, relocarea utilităților, asigurarea utilităților etc., aprobate prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Constanța cu nr. 349/14.08.2022, modificată prin hotărârea nr. 411/14.09.2022.

 

Comentarii

Latest Posts

Top 5 greșeli comune în amenajarea livingului și cum să le eviți

Atunci când vine vorba de design interior, transformarea unei idei în realitate poate fi o provocare. Cu toate acestea, cu un plan...

Cum tehnologia ne ajută să menținem relații la distanță, profesional și personal

În era digitală în care trăim, tehnologia a devenit o parte indispensabilă a vieții noastre. Ne înconjoară în fiecare aspect al existenței...

Cum pot micile afaceri să profite de noutățile tehnologice

Trăim într-o eră a tehnologiei avansate, iar influența sa se face simțită în toate aspectele vieții noastre. De la telefoanele inteligente și...

De la plictisitor la fabulos: reamenajează-ți sufrageria în 5 pași simpli

Când vine vorba de mobilier sau decorațiuni, optează pentru materiale reciclate sau produse local. Nu numai că acestea sunt mai prietenoase cu...

BREAKING NEWS

Showroomul Regata din Constanta are o locatie noua!

Incepand cu data de 27 februarie 2023, cel mai mare Showroom Regata din Constanta isi desfasoara activitatea intr-o noua locatie! De acum,...

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Comentarii