”Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell -

10.4 C
Constanța
vineri, aprilie 19, 2024

ultima oră

Cezara Popescu: Viitorul primar al Constanței trebuie să susțină cultura și tinerii artiști ai orașului

Spații pentru tinerii artiști Când rostești cuvântul cultură în Municipiul Constanța se aud doar valurile mării, parcă și ele enervate pe indolența autorităților locale față...

Ultimile Articole

Soluții Profesionale pentru Acoperișuri la AcoperisExpert

La AcoperisExpert, ne dedicăm oferirii celor mai bune soluții pentru acoperișurile din România. Cu o echipă specializată și experiență vastă în domeniu, vă garantăm...

Partidul Alternativa Dreaptă filiala Lumina deschide drumul către Alegerile Locale din 2024

Într-o mișcare de determinare și angajament politic, Partidul Alternativa Dreaptă, prin filiala Lumina, a făcut un pas hotărât spre alegerile locale din 9 iunie...

Cezara Popescu: Viitorul primar al Constanței trebuie să susțină cultura și tinerii artiști ai orașului

Spații pentru tinerii artiști Când rostești cuvântul cultură în Municipiul Constanța se aud doar valurile mării, parcă și ele enervate pe indolența autorităților locale față...

Găsește Anunțuri Auto și Piese de Schimb pe Vanzari-Auto.Ro

Descoperă o varietate impresionantă de autovehicule Indiferent că îți dorești o mașină nouă sau second-hand, Vanzari-Auto.Ro este locul ideal pentru a găsi ce cauți. Explorează...

Construirea stadionului „Gheorghe Hagi” din Constanța, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de azi

 

Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de astăzi se află proiectul de hotărâre care vizează aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Construire stadion «Gheorghe Hagi», strada Primăverii nr. 2-11, municipiul Constanţa, judeţul Constanţa”.

Proiectul este realizat prin Compania Naţională de Investiţii „C.N.I.” – S.A.

Finanţarea obiectivului de investiţii se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, din bugetul local al unității administrativ-teritoriale municipiul Constanța, precum și din alte surse de finanţare legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

Investiția include realizarea următoarelor:
 • Construire Stadion „Gheorghe Hagi” cu capacitatea de 18.000 locuri;
 • teren de antrenament pentru fotbal și atletism (pista cu 6 culoare) cu o tribuna de capacitatea cca. 1.000 locuri;
 • Clădire de vestiare pentru antrenament;
 • Amenajări exterioare – accese, promenada, alei, drumuri si plaforme, retele de utilități; împrejmuire, amenajări peisagere, etc.;

Stadionul „Gheorghe Hagi”, se compune din urmatoarele zone de activitate:

 • zona jucătorilor şi oficialilor (arbitri, însoțitori etc.);
 • zona spectatorilor și a spectatorilor VIP și VVIP;
 • zona reprezentanţilor mass-media – jurnaliști, comentatori TV și radio, etc.;
 • zona personalului tehnic – stewarzi, forțe de securitate și personalul auxiliar (majorete, copiii de mingi și players escorts etc).

Principalele zone funcţionale și cerințe vor fi stabilite conform reglementărilor UEFA pentru asigurarea cerințelor de clasificare UEFA 4 (nivel maxim), cele mai importante elemente de dimensionare fiind următoarele:

Terenul de joc va avea dimensiunile: 105 m lungime şi 68 m lăţime, cu minim 1- 1,5m perimetral. Incinta terenului, respectiv terenul de joc şi distanţele de siguranţă până la tribune va fi de minim 120 x 80 m.

Suprafaţa de joc va fi din gazon natural, (însămânțat sau în rulouri), în sistem hibrid (țesut sau rulou), dotat cu instalație de udare, drenaj și sistem de degivrare/încălzire.

Investiția include zonele de parcare pentru jucători şi oficiali, precum şi pentru VIP, un spaţiu de parcare pentru cele 2 autocare ale echipelor şi 10 autoturisme ale oficialilor, precum și un spaţiu de parcare de minim 150 de locuri pentru VIP-uri.

Capacitatea stadionului va fi de minim 18.000 de locuri, cu urmatoarele categorii de spectatori: public general, spectatori VIP, persoane cu dizabilități, reprezentanți presă (scrisa si radio-TV), și va fi structurat și dotat astfel: tribune, locuri şi facilităţi pentru spectatori; sector rezervat suporterilor echipei vizitatoare; spațiu pentru accesul şi ieşirea publicului; căile de acces pe stadion; sistemul de iluminat de urgenţă; sistemul de sonorizare şi comunicare cu publicul; instalaţiile sanitare pentru spectatori; puncte de prim ajutor pentru spectatori; facilităţile pentru spectatorii cu dizabilităţi; zona rezervată VIP-urilor şi invitaţilor cu cel puțin 1500 de locuri acoperite, dintre care 100 de locuri trebuie rezervate echipei vizitatoare; camera de control (punctul de comandă); sistemul de televiziune cu circuit închis; sistemul de acces a spectatorilor prin porţi de tip turnichete.

Zonele de parcare pentru spectatori sunt asigurate de jur împrejurul stadionului pe o rază de maximum 1 km.

Numărul de locuri de parcare pentru autoturisme este de circa 10% din capacitatea stadionului (1800 locuri). De asemenea, trebuie asigurate locuri de parcare pentru cel puțin 30 de autocare pentru suporterii echipei oaspete. Investiția include asigurarea unei zone aferente structurilor de siguranță, incluzând spații pentru forțele de poliție, sală pentru adunarea și instruirea personalului, spații pentru depozitarea obiectelor interzise în complexul sportiv, centrul de control-comanda, spațiul pentru pompieri, spațiul pentru adunarea și instruirea oamenilor de ordine (stewarzii).

În plus față de funcțiunile de bază, cu destinație sportivă, clădirea stadionului urmează să integreze și o serie de funcțiuni complementare care sunt considerate necesare pentru viitoarea exploatare a construcției:

 1. Săli de antrenament – atletism indoor, squash/tenis de masă și fitness, amplasate sub tribuna Est, cu spații anexă și cu suprafața estimată de cca. 3.000 mp.
 2. Centru de conferințe – compus din două săli de conferințe cu capacitatea de cate 200 locuri fiecare și cel puțin 6 Săli cu capacitatea mai redusa 20-40 locuri și spații conexe. Suprafața minimă estimată este de cca. 2.000 mp;
 3. Spațiu expozitional – muzeul clubului, cu suprafața estimată pentru această funcțiune va fi de 500-800 mp, fară să fie limitativ.
 4. Spații administrative. Se vor amenaja două zone administrative pentru administrația complexului sportiv și pentru clubul Farul, de cel putin 350 mp fiecare (inclusiv spații anexă – grupuri sanitare, circulații etc.).
 5. Spații comerciale – magazine de suveniruri, articole sportive și altele, pe o suprafața construită estimată de aproximativ 800 mp.
 6. Spații de alimentație publică – baruri, cafenele, restaurante, fan-club etc.. pe o suprafață construită estimată de aproximativ 1.500 mp.

Terenul de antrenament fotbal și atletism va avea 6 culoare de alergare cu o tribună acoperita pe latura Sud, cu capacitatea de cca. 1.000 locuri. Terenul de antrenament este compus din terenul sportiv propriu-zis, pentru competiții, jocuri și antrenamente de atletism și fotbal și tribuna cu 6 rânduri de gradene, acoperită pentru spectatori. Suprafețele de antrenament și competiție vor fi conform standardelor nationale (FRA) si internationale (IAAF).

Complexul va fi asigurat cu toate utilitățile și instalațiile necesare funcționării, incluzând: instalații electrice, instalații termice si ventilare, instalații de desfumare, instalații de stingere incendiu, instalații sanitare, instalatii electrice curenți tari, instalatii electrice curenți slabi, sistemul de supraveghere video.

Se vor realiza urmatorele lucrări de amenajari exterioare:
 • sistematizare verticală – construcția de drumuri, alei și platforme;
 • realizarea de rețele exterioare de utilități – instalație electrică, instalații sanitare apă-canal;
 • realizarea de amenajari peisagere – gazonari, compoziții peisagere, plantări de arbuști și arbori, bazine de apa etc.;
 • realizarea de obiecte urbane – mobilier urban, statui sau instalații artistice; elemente de signalectica (informare-orientare) și de publicitate – panouri luminoase/neluminoase, catarge de steaguri;
 • realizarea împrejmuirii terenului pe laturile dinspre nord.

Durata de proiectare a obiectivului de investiții este de 7 luni. Durata de execuție a obiectivului de investiții este de 21 luni.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei va asigura finanțarea cheltuielilor aferente realizării obiectivului de investiții prin Programul național de construcții de interes public sau social derulat de

„C.N.I.” – S.A. în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 25/2001 privind înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii „C.N.I.” – S.A., aprobată cu modificări prin Legea nr. 117/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

UAT Municipiul Constanța va finanța, conform legii, cheltuieli în sumă de 6.009 mii lei pentru amenajarea terenului, amenajări pentru protecția mediului și aducerea la starea inițială, relocarea utilităților, asigurarea utilităților etc., aprobate prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Constanța cu nr. 349/14.08.2022, modificată prin hotărârea nr. 411/14.09.2022.

 

Comentarii

Latest Posts

Soluții Profesionale pentru Acoperișuri la AcoperisExpert

La AcoperisExpert, ne dedicăm oferirii celor mai bune soluții pentru acoperișurile din România. Cu o echipă specializată și experiență vastă în domeniu, vă garantăm...

Partidul Alternativa Dreaptă filiala Lumina deschide drumul către Alegerile Locale din 2024

Într-o mișcare de determinare și angajament politic, Partidul Alternativa Dreaptă, prin filiala Lumina, a făcut un pas hotărât spre alegerile locale din 9 iunie...

Cezara Popescu: Viitorul primar al Constanței trebuie să susțină cultura și tinerii artiști ai orașului

Spații pentru tinerii artiști Când rostești cuvântul cultură în Municipiul Constanța se aud doar valurile mării, parcă și ele enervate pe indolența autorităților locale față...

Găsește Anunțuri Auto și Piese de Schimb pe Vanzari-Auto.Ro

Descoperă o varietate impresionantă de autovehicule Indiferent că îți dorești o mașină nouă sau second-hand, Vanzari-Auto.Ro este locul ideal pentru a găsi ce cauți. Explorează...

BREAKING NEWS

Despre combaterea mucegaiului si umiditatii cu usile si ferestrele din PVC

Cand vine vorba de caminul nostru, confortul si sanatatea sunt doua aspecte esentiale pe care ne straduim sa le imbunatatim continuu. Unul dintre adversarii...

5 beneficii oferite de vestiarele metalice pe care trebuie să le cunoști

Eşti în căutarea unei alternative sigure pentru a-ţi depozita bunurile de valoare? Atunci vestiarele metalice reprezintă soluția perfectă pentru această necesitate. Există o mulțime...

Beneficiile ecografiei 5D în domeniul medical

În societatea contemporană, ecografia 5D este considerată a fi o inovaţie în domeniul imagisticii medicale. Vorbim despre o tehnologie de ultima generaţie ce se...

Locuri romantice din judeţul Vâlcea

Romantismul nu este rezervat doar orașelor mari sau destinațiilor exotice. Vâlcea, un colț pitoresc al României, ascunde locuri romantice care pot cuceri inimile oricărui...

Economiseste energie si bani cu usi si ferestre PVC

In prezent, preocuparea pentru eficienta energetica in locuinte este din ce in ce mai prezenta. O solutie versatila si eficienta in acest sens o...

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Comentarii