Primăria Constanța a primit o singură ofertă pentru construirea noii centrale electrice pe gaz, denumită CET (Centrală Electrică Termică), în cadrul un proiect de cogenerare ce beneficiază de finanțare europeană nerambursabilă prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). E-energia.ro aduce în atenție că oferta a fost depusă de un consorțiu românesc condus de un om de afaceri din Botoșani.
La sfârșitul lunii iulie, Primăria Constanța a anunțat lansarea licitației pentru construcția noii surse de producție de energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență. Acest proiect, care vizează înlocuirea vechii CET Palas, implică o investiție de 742.921.672 de lei, din care 520.025.710 lei urmează să fie finanțați din fonduri europene prin programul PNRR, iar restul de 222.895.962 milioane lei reprezintă cheltuieli neeligibile ce vor fi suportate de către Primăria Constanța.
Noul CET din Constanța va avea o capacitate termică nominală de minim 160 MWt și va fi format din mai multe instalații și echipamente, printre care se numără:
O instalație de cogenerare de înaltă eficiență cu cinci unități de motor termic cu ardere internă, funcționând pe gaz natural, cu capacități de minim 10,4 MWe și minim 9 MWt, echipate cu instalațiile auxiliare necesare pentru o configurație flexibilă, care să permită utilizarea hidrogenului verde în amestec cu gazele naturale.
O instalație auxiliară de producere a energiei termice, compusă din patru cazane de apă caldă și două cazane de abur, toate funcționând pe gaz natural, și configurate pentru a permite utilizarea hidrogenului verde în amestec cu gazele naturale.
Alte facilități, precum stația de degazare termică, acumulatorul de căldură, stația de pompare a agentului termic, ansamblul de foraje de apă pentru alimentarea stației de tratare a apei, și o stație electrică de racordare a generatoarelor.
În ciuda importanței proiectului, la termenul-limită, la finalul lunii octombrie, a fost depusă o singură ofertă. Aceasta provine de la un consorțiu format din mai multe companii, în frunte cu Elsaco Electronic S.R.L, care este liderul asocierii. Acest consorțiu mai include ELSACO Engineering SRL și Vestra Industry SRL, precum și patru subcontractanți: Energomontaj, Aquaterm Green Energy, Electro-Alfa International și Alrosel Project.
Potrivit Termene.ro, grupul de firme Elsaco este controlat de mai mulți oameni de afaceri români, cu Valeriu Eftimie din Botoșani în frunte, specializați în construcția de utilități. De asemenea, Vestra Industry SRL este de asemenea controlată de aceiași oameni de afaceri.
Elsaco Electronic SRL, compania lider a consorțiului, este implicată și în reabilitarea rețelei de termoficare din București, lucrând la trei dintre loturile acestui proiect, conform unui anunț din noiembrie 2022.
Trebuie menționat că, în 2022, Elsaco Electronic SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 344.403.264 lei, un profit de 21.982.655 lei, dar și datorii în valoare de 95.247.279 lei, cu o medie de 229 de angajați. Aceste datorii sunt de aproape cinci ori mai mari decât profitul companiei. Acționarii firmei sunt Valeriu Iftimie, Ovidiu Jitaru, Petru Parfenov și Doru Popa.
Valeriu Iftimie, unul dintre acționarii Elsaco Electronic SRL, este cunoscut și ca acționar la FC Botoșani, și a fost clasat pe locul al nouălea în topul celor mai bogați oameni din fotbalul românesc într-un top realizat pe finalul anului 2022, cu o avere estimată între 22 și 24 de milioane de euro.