În Europa, GPL-ul este cel mai utilizat combustibil alternativ de pe continent. Utilizarea acestui combustibil a crescut exponențial în ultimii 20 de ani. Conform statisticilor, în Europa există peste 15. 000 de vehicule care funcționează cu GPL. Pentru aprovizionarea acestor vehicule există aproximativ 47.000 de puncte de alimentare pe continent. Numărul conversiilor de vehicule pe benzină în 2022 a variat între 3500 și 4000, reprezentând o creștere de 37% față de 2021.
Care țări din Europa au cele mai multe vehicule GPL?
Potrivit specialiștilor, din ce în ce mai multe persoane optează pentru instalatii gpl auto. Primul consumator mondial de GPL este Rusia, urmată – în Europa – de Turcia, Polonia, România și Ucraina. Turcia, în cadrul acestui clasament, este al doilea mare consumator de GPL, urmată de Ucraina pe locul cinci și Italia pe locul șase.
După cum spuneam, în Europa există 47.000 de stații de alimentare cu GPL, în 45 de țări diferite de pe continent.
Câte stații GPL există în România?
Dacă ești una din acele persoane care au optat pentru bazine gpl, trebuie să știi că în România există în prezent numai puțin de 702 stații de alimentare gpl auto. România este o țară cu o tradiție îndelungată în utilizarea GPL în domeniul auto. Toată Europa de Est dispune de o istorie îndelungată în ceea ce privește folosirea autogazului în mașinile sale. Însă, implementarea în România este mult mai mare. Tradiționala producție de petrol a dus la o și mai mare utilizare a produselor rafinate, ceea ce a dus la obținerea unui surplus de GPL. Acesta din urmă a fost folosit la mobilitatea rutieră, un lucru care, alături de un preț mai mic, a dus la o adoptare masivă a mașinilor cu rezervoare gpl de conducătorii auto.
De ce este gazul un combustibil atât de necesar?
Gazul poate juca un rol important ca și combustibil de tranziție pe drumul către decarbonizare și mobilitate durabilă. Iată doar câteva din motivele pentru care gpl auto poate fi o opțiune atractivă:
- Reducerea imediată a emisiilor. Gpl auto produce emisii poluante mai reduse în comparație cu benzina și motorina. Utilizarea sa poate duce la reduceri semnificative a emisiilor de gaze cu efect de seră, oxizi de azot și particule.
- Conversie mai ușoară. În majoritatea din cazuri, vehiculele existente pot fi convertite cu ușurință pentru a funcționa cu gpl auto, fără să fie necesară reînnoirea întregii flote. Acest lucru evită necesitatea de a achiziționa un vehicul nou, care poate fi costisitor, poluant și consumator de timp. Conversia la rezervoare gpl poate fi o soluție mai ieftină și mai rapidă pentru reducerea emisiilor vehiculelor.
- Infrastructură disponibilă: În Uniunea Europeană, infrastructura de alimentare cu GPL Autogas este bine stabilită, ceea ce facilitează accesul și utilizarea acesteia de către șoferi. Există 47 000 de stații de alimentare care oferă GPL Autogas, oferind confort și comoditate utilizatorilor.
Deși este important să se dezvolte în continuare tehnologii de mobilitate durabile, cum ar fi vehiculele electrice și hidrogenul, gpl auto poate juca un rol valoros în tranziția către un sistem de transport mai curat. Trecerea la GPL poate contribui la reducerea poluării și la educarea utilizatorilor cu privire la alternativele de mobilitate durabilă disponibile pe piață.