Cerșetoria a devenit una dintre cele mai bănoase „meserii“ din România, iar bisericile sunt locurile unde buzunare constănțenilor se deschid cel mai ușor. Mizând pe acest lucru, un cuplu, cu un copil mic, s-a așezat la porțile bisericii Sfinții Patru Martiri de la Niculițel, din Constanța, și au profitat de mila credincioșilor veniți la slujbă, strângând o sumă frumușică de bani. Pe lângă ei mai erau două cerșetoare, cei patru comunicând între ei într-o limbă cunoscută doar de ei.
Duminica este în general rezervată pentru mersul la biserică, lucru binecunoscut și de cei care cerșesc. Două femei dar și un cuplu cu un copil mic au ales biserica Sfinții Patru Martiri de la Niculițel, pentru a apela la mila trecătorilor dar și credincioșilor. Chiar dacă cerșetoria este interzisă, nimeni nu i-a deranjat pe cei patru, care au strâns o sumă frumușică. Potrivit informațiilor noastre, nici un om nu a fost ratat, milogii solicitând bani chiar și de câte două ori de la unele persoane.
Sesiunea de cerșeală s-a încheiat apoteotic cu numărarea banilor de către capul familiei, bugetul familiei „înviorându-se“ vizibil după cele câteva ore în fața bisericii. Mai grav este că un copil a fost nevoie să stea în soare și să fie exploatat de părinții săi, fără ca nimeni să intervină.
Chiar dacă cerșetoria este interzisă, aceasta pare să fie o afacere… înfloritoare, la Constanța. Chiar dacă fapta majorului care, având capacitatea de a munci, apelează în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material, folosindu-se în acest scop de prezenţa unui minor, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, acest lucru nu pare să îi sperie de cei care se folosesc de copii pentru a cerși. Poate că autoritățile ar trebui să intensifice controalele, în special în zona bisericilor sau a celor intens circulate.
Biserica Sfinții Patru Martiri de la Niculițel
Video:
.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.