Guvernul lansează Planul Naţional pentru Marea Industrie
Ciolacu: Este cel mai important pachet economic de susţinere a economiei
Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței de guvern de miercuri, în paralel cu o rectificare bugetară bazată pe creșterea veniturilor.
Am decis ieri, în cadrul reuniunii coaliţiei de guvernare, să consolidăm modelul de dezvoltare economică bazat pe investiţii. Sub coordonarea dlui vicepremier Marian Neacşu, miniştrii Finanţelor şi Economiei au lucrat la un pachet de măsuri prin care generăm un impuls major pentru reindustrializarea economiei.
Astfel, putem lansa astăzi Planul Naţional pentru Marea Industrie. Este cel mai important pachet economic de susţinere a economiei, de circa 2 miliarde de euro, axat pe trei mari piloni”, a mai spus premierul.
Principalii piloni ai Planului Național pentru Marea Industrie sunt:
- Schema de Sprijin pentru Investițiile Strategice în Industria de Prelucrare – alocă peste 500 milioane de euro pentru facilități fiscale în zone unde PIB-ul pe cap de locuitor este sub media națională, pentru investiții de peste 150 milioane de euro și care creează peste 250 de locuri de muncă.
- Programul Național de Sprijin pentru Marea Industrie din România – o schemă de ajutor de stat în valoare de 1 miliard de euro pentru mari companii care investesc în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a consumului de energie. Finanțarea provine din vânzarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon, iar sprijinul per companie poate ajunge la 100 milioane de euro.
- Schema de Ajutor pentru Investiții în Materii Prime Industriale – în valoare de 250 milioane de euro, este destinată companiilor care investesc în producția de materii prime esențiale precum țevi, profile, bare, aluminiu sau cupru.
Al doilea pilon este Programul Naţional de Sprijin pentru Marea Industrie din România. Este o schemă de ajutor de stat de 1 miliard euro pentru mari companii. Vor primi un sprijin de până la 100 milioane euro per beneficiar. Acele companii ce derulează investiţii capabile să reducă emisiile directe de gaze cu efect de seră, respectiv consumul de energie. Sursa de finanţare este din vânzarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon”, a arătat şeful Executivului.
Premierul a subliniat că această inițiativă vizează reindustrializarea României și atragerea de investiții majore. De asemenea, rectificarea bugetară anunțată va direcționa fonduri suplimentare către Sănătate, Educație, Transporturi și Dezvoltare Regională, cu scopul de a susține dezvoltarea infrastructurii și serviciilor publice.