Studenții, masteranzii și doctoranzii din întreaga țară încep, zilele acestea, un nou an universitar. La Constanța, anul academic 2024 – 2025 vine cu 5 programe de studii în premieră la Universitatea „Ovidius”.
Un nou an academic se deschide la Universitatea „Ovidius” din Constanța. Despre performanțele atinse de această instituție dobrogeană în cei peste 30 de ani de la înființare, dar și despre provocările prezentului va vorbi, astăzi, la Radio Constanța, prorectorul UOC, Alexandru Bobe.
Liliana Fustanela:
În anii `90 nevoia de facultăți era acerbă. Mulți tineri își doreau cu înverșunare să devină studenți și cum universitățile consacrate din București, Iași, Cluj Napoca, Timișoara, Craiova și Târgu-Mureș nu mai făceau față planurilor tot mai mari de școlarizare, apariția unei universități la țărmul Mării Negre era inevitabilă. Până la acea dată exista, pe bulevardul Mamaia, Institutul Pedagogic din Constanța, fondat în anul 1961. Clădirea, ridicată încă din anul 1936, rezistă și astăzi și găzduiește în prezent Rectoratul, Aula Magna, sala Consiliului de Administrație, săli de curs ale unor facultăți UOC. Între timp a apărut noul campus universitar, cu săli și laboratoare moderne, și un număr tot mai mare de specializări. În 2018, Universitatea „Ovidius” avea peste 15.000 de studenți la 16 facultăți, iar în octombrie 2020, începeau cursurile 18.000 de studenți, față de 16.500, în 2019. La sesiunea de admitere de vara trecută, 8.250 de tineri și-au depus dosarele de concurs, universitatea înregistrând un număr record de candidați raportat la ultimii cinci ani.
Care sunt provocările noului an academic pentru universitatea de la malul mării? Cât de mare este interesul pentru studiile universitare, ce facultăți sunt pe val și ce facultăți nu reușesc să pregătească specialiști? Se justifică numărul crescut de studenți, în condițiile în care, chiar dacă obțin o diplomă, nu au unde profesa? Cum se poate regla cererea și oferta pe piața muncii și ce șanse de angajare au absolvenții UOC?