A.P. 31 iulie 2024 | 00:00 1353
În plin sezon, în aglomerație și pe un bulevard foarte circulat, soferița unui BMW 520 D scrie mesaje nestingherită în timp ce se află la volan. Mai mult decât atât, pasagerul care se află pe bancheta din spate este un copil.
Luni, 29 iulie, o șoferița a unui BMW 520d a fost surprinsă pe Bulevardul I. C. Brătianu de către un participant la trafic când scria mesaje în loc să fie atentă la trafic. După cum se poate vedea și în imagini, ea nu ținea în permanență nici măcar o mână pe volan.
Martorul a sesizat că mașina de pe cealaltă bandă mergea foarte ciudat și nu-și ținea banda cum trebuie și de aceea a scos telefonul să filmeze ce se întâmplă. Mare i-a fost mirarea când a văzut că șoferița automobilului nu ține nici măcar o mână pe volan, fiind ocupată să scrie mesaje. „Doamna din imagini ține ambele mâini mai mult pe telefon decât pe volan! Mergea foarte ciudat pe stradă și nu înțelegeam de ce. Avea și un copil pe bancheta din spate. Poate o cunoaște cineva și o să-i arate video, o să fie tare mândră de ea!”, a declarat pentru Replica un martor.
Cu ochii în telefon chiar și la trecerea de pietoni
Ajunsă în fața trecerii de pietoni, constănțeanca nici măcar nu ridică ochii din telefon pentru a se asigura că nu sunt oameni pe trecere. Deși, după cum se poate vedea, doi pietoni sunt deja pe trecere.
Sancțiuni
Deși sancțiunile s-au înăsprit, tendința tot mai mare este de a folosi telefonul la volan. În prezent, Codul Rutier prevede între 6 și 8 puncte de amendă pentru șoferii care folosesc telefonul în timp ce conduc, iar în anumite situații se poate reține permisul de conducere.
Art. 100. Punctul 3 (h) din legea circulației prevede: „Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni […] folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere», concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor”.
Video:
.
Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.